Biz Kimiz?


Üniversitelerin Önlisans ve Lisans, Gıda Teknolojisi ve Gıda Mühendisliği bölümlerinden mezun olup gıda endüstrisinde çalışmayan başlayan iki farklı meslek grubu bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

Üniversitelerin Önlisans bölümünden mezun olan kişiler gıda teknikeri unvanını alır. Gıda endüstrisinde gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapan, yorumlayan,

📍Mevcut ürün ve süreçleri değiştirip yenilerini geliştirmek.

📍Yeni ürünlerin denemelerini yürütmek – birlikte veya ürün geliştirmeyle birlikte

📍 Deneyler yapmak ve örnek ürünler üretmek Tutarlı bir lezzet, renk ve dokuya sahip ürünleri büyük miktarlarda yapmak için prosesler ve makineler tasarlamak.

📍verimliliği artırarak israfı azaltmak gibi diğer departmanlarla uzun vadeli projeler yürütmek. Gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştiren güvenli gıda üretimini sağlayan ara meslek elemanıdır.

Diğer meslek grubu ise Lisans öğrenimini tamamlamış mezun olan kişiler gıda mühendisi unvanını alır. bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların sağlıklı beslenmesidir.

Gıda mühendisliği çalışma alanları aşağıdakileri içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir:

📍Depolama ekipmanı ve sistemleri dahil olmak üzere gıdaların işlenmesi, taşınması ve paketlenmesinin tasarlanması,

📍Prototip gıda süreçlerinin, makinelerinin ve ekipmanlarının büyütülmesi,

📍Ürün / süreç araştırma ve geliştirme,

📍Halk sağlığının düzenlenmesi ve korunması,

📍Mühendislik ve teknik satışlar. Gibi bir çok alanda faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Pek çok insan gıda bilimi ve teknolojisini karıştırıyor olduğu için bu konuya da kısaca değinmek istedim sizler için… Haydi gelin bir de bu sorunun cevabını birlikte bulalım.


Gıda bilimi ve teknolojisi nedir?

Gıda bilimi, gıdalarla ilgili uygulanan bir bilimdir. Gıda bilimi, gıda kimyası, gıda fiziği, mikrobiyoloji, koruma, besin besleme, gıda analizi vb. Gibi farklı konulardan oluşmaktadır. Teknoloji de bilim altına girmektedir; çünkü onun bir parçasıdır.

Teknoloji, bilimin ileri kullanımının çıktısıdır. Ayrıca, uygulamalı bilim olarak da adlandırılabilir. Ayrıca endüstrinin ilerlemesi için bilimsel yenilikler kullanmaya çalışıyorlar. Bu uygulamalar veya teknolojiler, gıda işleme teknolojisi, depolama teknolojisi ve koruma teknolojisi olarak kategorize edilebilir. Mahsullerin hasat noktasına kadar tüketim noktasına kadar kullanılan teknolojiler gıda teknolojisine aittir.

Gıda muhafazasında kullanılan teknolojilerin bazıları sterilizasyon, pastörizasyon, ambalajlama, soğutma, dondurma ve dehidrasyon işlemidir. Belirli bir teknolojik uygulama bir teknik olarak adlandırılabilir. Bazıları analitik, ayırma, vakumlu paketleme ve değiştirilmiş atmosferik tekniklerdir.

Gıda bilimi ve gıda teknolojisi arasındaki fark nedir?

Teknoloji, bilimdeki en büyük kaygılardan biridir. Gıda maddelerinde farklı bileşenlerin davranışı gıda bilimi ile açıklanabilirken, bu bilginin uygulanması teknoloji olarak bilinir. Gıdaların bilimsel yönlerini keşfetmekle uğraşanlara gıda bilimcileri denir.

Kaynaklar

📍https://www.unikesfet.com/

📍https://www.gidanotlari.com/

📍http://www.gidakitaplari.com/

İletişime geçmek için;

📍 naturel1foodstsdnsm@gmail.com

📍instagram; naturel1food


Yorumlar

Popüler Yayınlar